KOLUMBIA – zakupy i prezenty

Każdy kraj, jaki odwiedzamy, posiada specyficzne lokalne produkty, świetnie nadające się na prezenty, które warto kupić. Z Kolumbii warto przywieźć: Szmaragdy, kawę, Filigrany z Mompox, Ruana, Herbatę z koki, Mochila, Kapelusz sombrero vueltiao, Hamak, Rum, Molas.

  • Szmaragdy – Kolumbijskie szmaragdy uważa się w świecie za najlepsze pod względem jakości. Mają piękny kolor, są niezwykle przeźroczyste, bez zabrudzeń, i są dostępne w korzystnych cenach. Są do nabycia osadzone w biżuterii oraz jako pojedyncze egzemplarze.
  • Kawa – Tutejszą kawę uznaje się za najlepszą w świecie. Rośnie ona w kolumbijskim Regionie Kawy na wysokości około 1500 m. n.p.m., na zboczach Andów, nagrzewanych przez tropikalne słońce. Kolumbijczycy delektują się bardzo słabą, czarną kawą lub mlekiem z kawą.
  • Filigrany z Mompox – Jest to sposób wykonywania biżuterii z cienkich, srebrnych drucików łączonych w misterne desenie, z których początkowo wykonuje się kontury produktu, po czym, tym samym drucikiem, wypełnia ozdobę. Praca ta wymaga doskonałej precyzji i dużej wyobraźni. Popularne motywy biżuterii ze srebrnych filigran to: motyle, ważki, żabki, kwiaty, obrączki, naszyjniki i figury geometryczne.
  • Ruana – To nic innego jak grube, kolumbijskie ponczo. Chłodne regiony Kolumbii, jak np. Boyaca, są miejscem, gdzie na krosnach, z wełny owcy lub alpaki, wyrabia się najładniejsze i najbardziej wartościowe „ruany” w kolorach białym lub brązowym. „Ruana” jest tradycyjnym okryciem, świetnie przystosowanym do andyjskiego chłodu.
  • Herbata z koki – Liście koki można żuć lub zaparzać i pić jako gorący napój. Jest to doskonały środek na chorobę wysokościową, tzw. „soroche”.
  • Mochila – Wykonuje się ją z nici bawełnianych, z nici uzyskiwanych z agawy lub z owczej wełny. Jest to rodzaj worka, który Indianie przewieszają sobie na piersi na krzyż. Wykonanie torby rozpoczyna się w formie spirali – tworzy się okrągłą bazę, która stopniowo przyrasta. „Mochilas” w Kolumbii szczególnie popularne są wśród ludzi młodych oraz przedstawicieli wolnych zawodów.
  • Kapelusz sombrero vueltiao – Jest uznawany za symbol Kolumbii, a wykonuje się go z naturalnego włókna, które porastają brzegi rzek i mokradła wybrzeża Oceanu Atlantyckiego. Te właśnie włókna splata się ze sobą w pary. „Sombrero vueltiao” noszony jest przez mężczyzn z karaibskiego wybrzeża Kolumbii.
  • Hamak – Jest elementem południowoamerykańskiej tradycji, symbolem kreatywności, spokoju i harmonii społeczeństwa. Jak pisał Arturo Uslar Pietri „Hamak jest indiańskim łożem. Z Indianina przeszedł na kreolskiego mieszańca. Jest łóżkiem i fotelem. Pochodzi z odległej Ameryki i stanowi nierozerwalną część tutejszej filozofii życia.”
  • Rum – Kolumbijski rum to alkohol najwyższej klasy. Najbardziej rekomendowane marki to: „Ron Viejo de Caldas”, „Ron Tres Esquinas”, „Ron Medellín Añejo”. Serwuje się go głównie na kolumbijskich Karaibach, bo w andyjskiej części kraju, częściej pija się wódkę z trzciny cukrowej z anyżem, zwaną „aguardiente”.
  • Molas – Te etniczne elementy wykorzystywane są głównie jako serwetki na stół. Można je również zastosować do oprawienia w ramkę lub do naszycia na ubrania. Są to kawałki materiału, zwykle formatu A4. Wiążą się one z rytuałem malowania ciała, które zostało przeniesione na tkaninę na zasadzie naszywania na siebie dwóch warstw materiału. Powtarzającym się tematem w „molas” jest obraz symetrycznych połówek labiryntu, ukazujący w przenośny sposób współistniejący świat człowieka, tropikalnej roślinności i zwierząt.


Tekst i zdjęcia: Ewa Kulak