KOLUMBIA – zapachy i smaki

Kolumbia pachnie bardzo intensywnie, a w tropikalnym słońcu wszelkie aromaty jeszcze bardziej się wyostrzają. Pierwsze wrażenie, to zapach świeżo sparzonej, najlepszej na świecie kawy, ale tych zapachów, w tym niezwykle kolorowym kraju, jest znacznie więcej.

Charakterystyczne zapachy Kolumbii:

  • Eukaliptus w Andach – Widok Andów jest zachwycający, a odkryjemy je nawet w samej Bogocie, gdzie Andy wystają ponad miasto, a ich szczyty są zawsze zielone. Kolumbijskie Andy pachną porastającym je eukaliptusem. Świetną pamiątką zachowującą zapach będą więc szyszki tej rośliny, które zebrać można w parkach kolumbijskiej stolicy.
  • Świeży sok mandarynkowy – Kolumbia to kraj owoców, a ich symbolem są czarnoskóre „palenqueras” w Cartagenie, które spacerują uliczkami miasta z metalowymi miskami pełnymi tropikalnych owoców. Ciekawym doświadczeniem będzie posmakowanie naturalnego soku mandarynkowego, który wyciskany jest na poczekaniu.
  • Grzaniec z pomarańczami i migdałami – Zapachem godnym zapamiętania w andyjskiej części Kolumbii jest słodki aromat gorącego wina z pomarańczami i migdałami.
  • Kokosowa lemoniada – Smak i zapach tego kolumbijskiego napoju, świetnie gaszącego pragnienie, na długo pozostaje w pamięci. Kokosowa lemoniada najlepiej smakuje w najładniejszym mieście Kolumbii – w karaibskiej Cartagenie.
  • Gorąca czekolada z serem – To tradycyjny napój okolic Bogoty i Villa de Leyva. Do czekolady podawany jest zwykle kukurydziany chleb, a do samego napoju wrzuca się żółty ser w kawałeczkach. Roztopiony ser popijany gorącą czekoladą rozgrzewa w chłodne noce. Najlepsze gorąca czekolada podawana jest w „Puerta Falsa” – najstarszej kawiarni Bogoty.
  • Wino z winogron corozos – W Mompox warto spróbować kilku lokalnych smakołyków, charakterystycznych dla tego rejonu. Są to: 1/ deser z lokalnych limonek w zalewie cukrowej, 2/napój mleczny – „chicha colonial”, który jest przygotowywany na bazie ryżu, goździków, ziela angielskiego, liści pomarańczy, soli morskiej i cukru trzcinowego, 3/ ser zwinięty w kulkę – „queso de Mompox”, 4/ wino z karaibskich winogron – „corozos”.
  • Ryż z kokosem i rodzynkami – W kuchni kolumbijskich Karaibów szczególną uwagą przykuwa zapach kokosowego ryżu z rodzynkami. Podaje się go do smażonej ryby na wyspach Isla Grande i Isla Mucura oraz w samej Cartagenie.
  • Powietrze przesycone trzciną cukrową – W krajobrazie regionu otaczającego miasto Cali zobaczymy trzcinę cukrową. Powietrze pachnące trzciną, wyśmienita kuchnia, najlepsza na świecie salsa i Hacjenda El Paraíso – niezwykle romantyczne miejsce w Ameryce Południowej to obrazki wyjęte jak z bajki.
  • Canelazo pachnący anyżem i cytrynową trawą – Jest to gorąca herbatka dosyć mocno pachnąca miętą i cytrynową trawą, serwowana z kolumbijskim alkoholem z trzciny cukrowej, który doskonale rozgrzewa, z mocnym anyżowym smakiem – „aguardiente” i niewielką ilością miodu.
  • Ognisko i chleb w Amazonii – Niezapomnianym zapachem będzie zapewne ognisko, jakie jest palone w indiańskim domu spotkań, określanym jako „maloca”. Na tym ognisku pieczony jesttradycyjny chleb – „casabe”.

 

Tekst i zdjęcia: Ewa Kulak