11 dni MAROKO
MAROKO: wyprawa pełna orientu oraz marokańskie rozkosze podniebienia

Wycieczki do Maroka: Festiwal róż

Maroko: Marrakesz, Agadir, Fez, Rabat - wycieczka

Wycieczki do Maroka: Maroko jest żywą i wielobarwną mozaiką orientalnej kultury. Stanowi połączenie nowoczesności z zabytkowymi pałacami, medynami i meczetami. Kraj o niezwykłej historii, barwnej tradycji i wyśmienitej kuchni. Oferuje wspaniałe szczyty górskie, słoneczne plaże na wybrzeżu Atlantyckim, olśniewającą architekturę i gorące piaski Sahary.

Maroko to także: herbata z miętą, henna, orientalne zapachy, kolory i ornamentacje, biżuteria, muzyka i wielbłądy. Na północy kraju dominuje ludność arabska. Południe to Berberowie – najdawniejsi mieszkańcy Maroka. Kultywują swoje zwyczaje, miejscowe dialekty i odrębną architekturę (kazby, komunalne spichlerze – agadiry, gliniane domy przylegające do zboczy). Berberyjki nie zasłaniają twarzy, a przed złem chronią je amulety i bransolety…

Kuchnia marokańska to nie lada gratka dla miłośników dobrego smaku. Każda kuchnia ma swoje sekrety,
każda oferuje unikalną kompozycję składników, oddziałujących na wszystkie zmysły i każda wymaga znajomości określonego warsztatu. Mówi się, że jesteśmy tym, co jemy – tak naprawdę to, co jemy, stanowi obraz danej odrębności kulturowej. Możliwość degustowania lokalnych potraw to doskonała okazja, by poznać od kuchni Maroko, które może stanowić kulinarne inspiracje. Zapraszamy do wzięcia udziału w kulinarnej przygodzie. To doskonała okazja, by obok tradycyjnego zwiedzania zabytków i możliwości poznania ludzi, ich kultury i atrakcyjnych przyrodniczo miejsc, móc odkryć dodatkowo smak odwiedzanych miejsc.

Zapraszamy na Nasze wycieczki do Maroka!

Więcej Naszych wycieczek do Afryki znajdą Państwo TUTAJ. Zapraszamy!

 

OPINIE NASZYCH UCZESTNIKÓW

„Nasza podróż była niezwykła – Maroko: wyprawa pełna orientu”


Chciałabym w imieniu własnym i Krzysztofa podziękować za wyprawę do Maroka. Wszystko, co przygotowała Pana Firma spełniło nasze oczekiwania i dostarczyło nam fantastycznych wrażeń. Bardzo interesująca trasa, logistyka podróży, czarowne riady, kompetentny kierowca i super profesjonalna Pilotka – Natalia sprawiły, że nasza podróż była niezwykła. Nawet zaskakująca w tym okresie marokańska pogoda sprzyjała temu przedsięwzięciu – myślę, że trudno byłoby zrealizować tak bogaty program w trzydziestostopniowym upale (doświadczamy tego teraz w kraju :)).
Nie mogę nie wspomnieć o uczestnikach wyprawy. Życzę każdemu podróżowania w takim gronie !!!

Pozdrawiam serdecznie,

Barbara / Grupa Maroko 2018 
Zbiórka Uczestników na lotnisku w Warszawie, przelot do Maroka. Po przylocie obiad w lokalnej rybnej restauracyjce w nowym mieście Marrakeszu (ryby i owoce morza). Zakwaterowanie w malowniczym riadzie w medinie. Riady to dawne domy bogatej burżuazji, ukryte w krętych i wąskich uliczkach starego miasta. Dzisiaj duża część z nich została przekształcona na kameralne hoteliki, po kilka lub kilkanaście pokoi. Charakterystyczne dla riadów jest to, że pokoje są raczej małe ale utrzymane w lokalnym stylu i często każdy pokój jest inny. Riady zbudowane są zawsze na planie wewnętrznego patio, które stanowi część wspólną. W riadach można również odprężyć się na tarasie na dachu. Po południu spacer poprzez medinę i suk - największy marokański targ z licznymi zakładami rzemieślników i sklepikami z kolorowymi wyrobami, kończy się na Placu Jemaa el Fna. Tam właśnie wieczorami gromadzą się zaklinacze węży, małpy na smyczy, muzykanci i bębniarze. Prawdziwa uczta dla zmysłów. Herbatka miętowa w kawiarni na tarasie na dachu z widokiem na plac i stare miasto. Kolacja w restauracji Dar Essalam, serwującej tradycyjną marokańską kuchnię w bogato dekorowanych wnętrzach, zdobionych mozaikami, stiukami oraz drewnem cedrowym. Do kolacji lokalna muzyka na żywo. Nocleg w riadzie w Marrakeszu.
Po śniadaniu wizyta w Pałacu Bahia, dawnej rezydencji wielkiego wezyra. Przyjemny spacer poprzez ogrody meczetu Koutoubia. Lokalny spożywczy targ. Odkryjemy stare miasto przechodząc labiryntem wąskich uliczek w poszukiwaniu starego zajazdu dla karawan, dawnych riadów by poznać tradycyjny styl życia, publicznych ujęć wody i pieców chlebowych. Wizyta w Medersie ben Youssef, dawnej wyższej szkole koranicznej pozwala odkryć artystyczny aspekt mediny. Postój w lokalnej zielarni pozwala zapoznać się z magią naturalnych lokalnych wyrobów, popularnie w Maroku używanych, od przypraw po czarne mydło. Po południu warsztaty lokalnych słodkości w Riad Monceau, pod okiem lokalnego szefa kuchni. Wieczorem degustacje lokalnych przysmaków i kolacja w tradycyjnych garkuchniach na placu. Herbatka piernikowa, ślimaki po berbersku oraz tradycyjna zupa harira. Jako danie główne tanjia marrakchia, przygotowywana tylko w Marrakeszu z wołowiny lub jagnięciny w glinianych słojach w bardzo lokalnej i malutkiej restauracyjce popularnej wśród mieszkańców Marrakeszu i sporadycznie odwiedzanej przez turystów. Nocleg w riadzie w Marrakeszu.
Po śniadaniu przejazd do Casablanki. Zwiedzanie meczetu Hassana II, symbolu miasta, jednego z największych w świecie muzułmańskim, a zbudowanym na oceanie. Przejazd do Rabatu, stolicy Maroka. Zwiedzanie Chelli, gdzie na ruinach rzymskich powstała nekropolia dynastii Merynidów. Wizyta w mauzoleum Mohameda V, stojącym pośród ruin XII wiecznego meczetu. Spacer po Kazbie Oudaia, starej twierdzy malowniczo położonej przy ujściu rzeki Bou Regreg do Atlantyku. Przejazd do Meknes, czarującej stolicy za panowania sułtana Moulaya Ismila. Najpiękniejsza w Maroku brama Bab Mansour, bogato dekorowana, położona tuż przy głównym placu el–Hedim. Wizyta w mauzoleum Moulaya Ismaila (wieczorem lub rano). Kolacja i nocleg w malowniczym riadzie w medinie Meknes.
Po śniadaniu przejazd do malowniczo położonego Volubilis, ruin rzymskiej stolicy kolonii Mauretani Tigitanis. Zwiedzanie ruin, które słyną szczególnie z dobrze zachowanych oryginalnych mozaik. Przejazd do Fezu i zwiedzanie najbardziej oryginalnego z sułtańskich miast. Medina Fezu została uznana przez UNESCO, jako najlepiej zachowana na świecie i w całości wpisana na listę światowego dziedzictwa. Składa się z ponad 9 tysięcy uliczek, z których wiele jest tak wąskich, że lokalne muły i osły, najpopularniejszy środek transportu w Fezie, z trudem się w nich mieszczą. Miasto pozostawało stolicą Maroka przez ponad 400 lat, a teraz jest to centrum duchowe, religijne, kulinarne i rzemieślnicze kraju. Postój na wspaniałej panoramie widocznej z bastionu południowego. Spacer po Fes el Bali, najstarszej części miasta, z meczetem Kairouańskim i mauzoleum Idrisa II, symbolami miasta. Wizyta w muzeum Najjarine, dawniej największym w Fezie zajeździe dla karawan. Największe tradycyjne garbarnie i farbiarnie skór i uliczki rzemieślników i małych kupców. Spacer po starej dzielnicy żydowskiej, mellah, z XVII wieczną synagogą. Kolacja i nocleg w riadzie na starym mieście.
Po śniadaniu zakupy na lokalnym targu spożywczym, a następnie wspólne gotowanie tradycyjnych marokańskich tajinów. Ceramiczny tajine jest garnkiem, w którym przygotowuje się jak i podaje dużą część marokańskich potraw. W większości domów różnorodne tajiny pojawiają się na stole kilka razy w tygodniu. Fes słynie ze swoich tradycji kulinarnych, a kuchnia regionalna cieszy się szczególnym uznaniem w całym Maroku. Na obiad wspólnie przygotowane potrawy. Po obiedzie przejazd w góry Atlasu Średniego do malowniczego miasteczka Ifrane zwanego małą Szwajcarią. Kolacja i nocleg w hotelu w Midelt.
Po śniadaniu przejazd skrajem Atlasu Średniego, poprzez piękny wąwóz rzeki Ziz, na pustynne tereny Tafilalt i dalej do saharyjskiego miasta Erfoud. Wizyta w zakładzie obrabiającym marmury ze skamielinami. Region słynie z wydobycia marmuru z zatopionymi w nim amonitami i innymi skamielinami. Rissani, wrota na pustynię piaskową. Zakwaterowanie w kameralnym hotelu w okolicach Merzougi, blisko wydm Erg Chebbi. Są to najwyższe, robiące niesamowite wrażenie, wydmy Maroka. Wspólne przygotowanie barana, a następnie mechoui, czyli specjalnie opiekanej baraniny. Jest potrwa bardzo popularna w tych pustynnych regionach, szczególnie przy okazji świąt i wydarzeń typu wesela, w których uczestniczy dużo osób. Kolacja w saharyjskich klimatach z mechoui jako daniem głównym.
Po śniadaniu ciekawostka regionu khettary, dawne podziemne systemy rozprowadzania wody, których pozostałości można zobaczyć tylko w tych okolicach. Przejazd do Tineghir i wjazd w wąwóz Todry, podróż wśród oaz z palmami daktylowymi i widoków robiących niesamowite wrażenie. Ściany wąwozu zbliżają się do siebie, aż pozostaje tylko wąski przesmyk pomiędzy skałami o 300 m wysokości. Po południu przejazd do Ait Benhaddou. Kolacja i nocleg w hotelu.
Po śniadaniu spacer po Ait Benhaddou, największym marokańskim ksarze - dużej ufortyfikowanej wiosce, w całości zbudowanej z bitej gliny, na wzgórzu w niesamowitym pustynnym krajobrazie. Herbatka i poczęstunek w zamieszkałym jeszcze domu w ksarze. Wiele znanych filmów było tutaj kręconych: Gladiator, Aleksander, Królestwo Niebieskie. Następnie przejazd poprzez pustynny skraj Atlasu Wysokiego i malownicze półpustynne tereny w region Taliouine, słynny ze względu na uprawiany tutaj krokus sativus, z którego pozyskuje się szafran. Przejazd do dawnego centrum handlu karawan – Taroudantu, popularnie zwanego „małym Marakeszem”. To tradycyjne miasto, do którego docierają jeszcze nieliczni turyści, posiada niesamowity urok. Spacer po medinie, poczynając od słynnych czerwonych murów, poprzez malownicze wąskie uliczki, targ zbożowy, gdzie czas stanął w miejscu i lokalny souk (targ). Herbatka miętowa w malowniczych ogrodach Salam. Kolacja i nocleg w hotelu w Taroudant.
Po śniadaniu wyjazd w kierunku Agadiru. Wizyta w lokalnej spółdzielni kobiet produkujących olej arganowy. Drzewa arganowe rosną tylko w okolicach Agadiru i tutaj także ma miejsce cała produkcja cennego olejku, często w spółdzielniach, gdzie można zobaczyć wszystkie etapy jego produkcji. Po przyjeździe do Agadiru panoramiczne zwiedzanie miasta. Wjazd na wzgórze Agadir Oufylla, na którym dawniej znajdowała się stara część miasta, a dzisiaj ruiny i wspaniały widok. Agadirski souk, targ na którym można zakupić praktycznie wszystko. Obiad w bardzo lokalnych grillowalnio – smażalniach ryb przyportowych, w których królują sardynki, jedzone rękoma i chlebem ale także można tutaj zjeść pyszne krewetki, kalmary i inne owoce morza (w zależności co złowiono danego dnia). Następnie kawa i ciastka w najlepszej w mieście cukierni z pysznymi lokalnymi ciasteczkami z orzechami, migdałami, figami, daktylami pistacjami itd. Popołudnie wolne. Kolacja w lokalnej restauracji wyspecjalizowanej w rybach i owocach morza „Le Petit Pecheur”, do której sporadycznie trafiają turyści. Nocleg w hotelu w Agadirze.
Pobyt w hotelu w Agadirze, wypoczynek, czas wolny.
Nad ranem transfer na lotnisko w Marrakesz, przelot do Warszawy.

Maroko

Stolica: Rabat
Największe miasta: Rabat, Casablanca, Fez, Tanger, Marrakesz, Wadżda
Język urzędowy: arabski
Waluta: dirham marokański (MAD)
Ludność: 33800000 osób
Strefa czasowa: czas polski – 1h
Podział administracyjny: Maroko podzielone jest na 16 regionów.

Informacje praktyczne

Szczepienia
nie ma poważniejszych zagrożeń sanitarno – epidemiologicznych i dlatego szczepienia ochronne nie są wymagane. Zaleca się jednak przed podróżą, aby zaszczepić się przeciw tężcowi i żółtaczce pokarmowej.

Lekarze
opieka medyczna w Maroku utrzymuje się na dobrym poziomie. Publiczne i prywatne ośrodki opieki zdrowotnej są jednak płatne, dlatego na czas trwania podróży zalecane jest posiadanie polisy ubezpieczeniowej, która obejmować powinna koszty leczenia i następstwa nieszczęśliwych wypadków. Cena standardowej wizyty lekarskiej wynosi od 10 do 20 euro.

Apteki
apteki są łatwo dostępne i dobrze zaopatrzone. W większych miastach możemy znaleźć aptekę czynną również w nocy.

Numer pogotowia: w razie potrzeby należy dzwonić pod numer 15

Wymagania wizowe/ przepisy celne
od 1 stycznia 2005 r. obywatele polscy udający się do Maroka w celach turystycznych zwolnieni są z obowiązku wizowego na okres do 90 dni.
Nie ma specjalnych restrykcji celnych ani ograniczeń w przywozie dewiz, należy jednak zadeklarować je przy wjeździe. Obowiązuje surowy zakaz wywożenia waluty marokańskiej poza granicę kraju. Dirham marokański jest poza Marokiem walutą niewymienialną.

Informacje MSZ

Ważne:
Zanim podejmiesz decyzję o wyjeździe, sprawdź aktualne informacje konsularne na stronie Ministerstwa Spraw Zagranicznych pod tym linkiem ! Strona MSZ podaje najświeższe doniesienia, ograniczenia bądź zalecenia dla turystów zamierzających udać się w podróż. Jeśli istnieje jakakolwiek sprzeczność pomiędzy danymi publikowanymi na naszym portalu, a informacjami podawanymi przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych, proszę przyjąć informację MSZ jako bardziej aktualną.

Porady i zwyczaje

Kuchnia
marokańska kuchnia jest uznawana za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Można w niej wyczuć wpływy kuchni arabskiej, afrykańskiej i francuskiej. Dzięki dużej ilości ziół i przypraw dania są niezwykle barwne i aromatyczne. Typowymi potrawami są kuskus, tadżin (duszone mięso z warzywami) i harira (pikantna zupa z soczewicy).

Napoje
narodowym napojem Marokańczyków jest „the a la menthe”, czyli słodka herbata ze świeżą miętą, którą Marokańczycy piją przy każdej okazji. Najlepszym sposobem na ugaszenie pragnienia jest zakup wody mineralnej. Na rynku jest ich kilka rodzajów, w tym Sidi Harazem (niegazowana) i Ulmes (gazowana). W Maroku produkuje się całkiem smaczne wina, którego najbardziej znaną marką jest Vieux Papes.

Pamiątki
dywany, kilimy, wyroby drewniane, metalowe oraz ceramika to wytwory Marokańskich rzemieślników, którymi warto się zainteresować. Rzemieślnicy z As-Sawiry, wytwarzający wyroby z drewna, są jednymi z najbardziej utalentowanych na świecie.

W restauracji
zwyczajowo pozostawia się w restauracjach lub kawiarniach napiwki w wysokości 5-10% rachunku.

Fotografowanie
robienie zdjęć osobom bez ich zgody lub z ukrycia jest niemile widziane. Ponieważ zabronione jest wejście do meczetów dla obcokrajowców nie będących wyznawcami islamu, niedopuszczalne jest fotografowanie wnętrz większości meczetów z progu.

Religia i kultura

Ponad 97% Marokańczyków to muzułmanie, w większości sunnici. Około 1,1% wyznaje chrześcijaństwo.

Święta:

  • 1 stycznia – Nowy Rok
  • 11 stycznia – Manifest Niepodległości
  • 1 maja – Święto Pracy
  • 30 lipca – Święto Tronu
  • 20 sierpnia – Dzień Rewolucji
  • 21 sierpnia – Urodziny króla Mohammeda V i Dzień Młodości
  • 6 listopada – Rocznica Zielonego Marszu
  • 18 listopada – Święto Niepodległości

Islam zabrania picia alkoholu, dlatego można go kupić tylko w supermarketach lub w licencjonowanych punktach sprzedaży w dużych miastach oraz w restauracjach lepszych hoteli. Zbyt swobodne stroje, zwłaszcza kobiet (np. spódnice mini) mogą uchodzić za szokujące (poza  eleganckimi hotelami), dlatego należy się ich wystrzegać, szczególnie podczas podróży na południe kraju i z dala od ośrodków turystycznych.

Warto wiedzieć

Warto wiedzieć

Banki i wymiana pieniędzy
większość banków jest otwarta w godzinach od 9:00 do 14:00. Bankomaty są dostępne we wszystkich większych miastach, a przy wybieraniu z nich pieniędzy zwykle pobierana jest 5% prowizja. W Maroku można korzystać z większości znanych kart kredytowych takich jak Visa czy MasterCard.

Komunikacja

  • Autobusy – w Maroku można rozróżnić dwa rodzaje autobusów: państwowej  firmy CTM, odjeżdżające z reguły z oddzielnych dworców i autobusy firm prywatnych. Autobusy państwowe są nowe, czyste i klimatyzowane, ale droższe od linii prywatnych.
  • Taksówki – występują dwa typy taksówek: Grand Taxi (duże taksówki) i Petit Taxi (małe taksówki). Duże taksówki zabierają do 6 osób, są szybkie i łatwo dostępne. Małe miejskie taksówki poruszają się w obrębie miasta i zabierają maksymalnie trzy osoby.
  • Pociągi – po Maroku najwygodniej poruszać się pociągiem. Kolej jest rozwinięta tylko w zachodniej części kraju, ale za to pociągi jeżdżą szybko i  punktualnie.

Poczta
działa niezbyt szybko, ale za to niezawodnie. Nie ma problemów z jej znalezieniem. Urzędy pocztowe są otwarte w godzinach od 9:00 do 12:00 i od 15:00 do 18:00. Paczka lub list dotrze do Europy po upływie tygodnia.

Placówki dyplomatyczne

Ambasada RP w Rabacie
23, rue Oqbah, Rabat-Agdal
B.P. 425, Maroc
Tel. (00-212) 37 77 11 73, (00-212) 77 17 91, 77 17 94
Fax: (00-212) 37 77 53 20, 77 85 66
e-mail: rabat.amb.sekretariat@msz.gov.pl

MAROKO – Obywatele RP mogą wjeżdżać bez wizy i przebywać na terytorium Maroka do 90 dni. Dokumentem podróży jest paszport, ważny minimum 6 miesięcy od planowanej daty opuszczenia Maroka.

  • Casablanca – największe miasto Maroka, z niezwykłą, białą, przedwojenną zabudową
  • Rabat – stolica, w której przeplata się nowoczesność ze średniowieczem
  • Erg Chebbi – najwyższe wydmy Maroka
  • Tajemnicza medyna w Fezie
  • Ait Benhaddou – wioska w całości zbudowana z bitej gliny (UNESCO)
  • Przejazd przez Atlas Średni – malowniczą krainę Berberów
  • Marrakesz – „Czerwone Miasto”, urzekające kulturową mieszanką barw, dźwięków i zapachów
  • warsztaty lokalnych słodyczy w Marrakeszu
  • warsztaty lokalnej kuchni (tajiny) w Fezie
  • wspólne przygotowanie mechoui (specjalnie pieczony baran) koło Erg Chebbi
  • herbatka i poczęstunek w domu w Ait Benhaddou
  • sardynki na souku w Agadirze oraz kawa i lokalne ciasteczka w najlepszej cukierni w mieście
  • herbatka na tarasie z widokiem na plac Jemma el Fna
  • kolacja i degustacje w garkuchniach na placu Jemma el Fna w Marrakeszu
  • kolacja w słynnej restauracji Dar Essalam w Marrakeszu
UWAGI: Kalkulacja dla grupy 10. osób płacących. Kolejność zwiedzania może się zmienić. Program może ulec zmianom z powodu siły wyższej lub w wyniku obustronnego uzgodnienia. Ostateczna cena biletów lotniczych z dnia wystawienia. Istnieje możliwość wprowadzenia zmian w cenach biletów wstępu. Uczestnicy zapisujący się na wyjazd indywidualnie (01.osoba) – w przypadku, jeśli na 32 dni przed planowanym terminem wyjazdu nie zgłosi się druga osoba tej samej płci na dokwaterowanie do pokoju 2-osoowego, zaistnieje konieczność dopłaty do pokoju 1-osobowego zgodnie z ceną podaną w niniejszym załączniku do umowy, bez możliwości rezygnacji z wyjazdu bez ponoszenia kosztów.
Lokalne owoce i przysmaki. We wszystkich dużych miastach, podczas zwiedzania, przechodzi się przez lokalne targowiska spożywcze. Zawsze jest to szansa na poznanie, zakupienie, spróbowanie lokalnych owoców, warzyw ale także różnorodnych placków, słodyczy itd. często w takich miejscach wypiekanych i sprzedawanych. Ponadto w mniejszych miejscowościach podczas przejazdów, szczególnie w dniach od Fezu do Agadiru, regularnie mają miejsce targowiska, najczęściej raz w tygodniu w danej wiosce. Podczas przejazdu zawsze będzie okazja do postoju na takim lokalnym targowisku.
Można w ten sposób pokupować różne przysmaki i jeść zamiast obiadu. Można przynieść swoje smakołyki do niektórych kawiarni (nie wszędzie i nie wszystkich ale w wielu przypadkach można) i zamówić tam tylko napoje. W ciągu niektórych dni można nawet zatrzymać się w jakimś malowniczym miejscu i zrobić „piknik” z ładnym widokiem. W miastach często można zjeść prosto, tradycyjnie w bardzo lokalnych restauracyjkach, czasami na stojąco, czasami na ulicy, ale lokalnie. Nie trzeba tego z góry ustalać, po prostu w ciągu dnia albo z dziennym wyprzedzeniem można będzie ustalać na bieżąco czy, co i gdzie grupa będzie miała ochotę jeść na obiad.
Oczywiście kiedy pojawiają się jakieś charakterystyczne dla regionu czy okresu przysmaki pilot będzie dawał okazję do ich skosztowania.